Allergenen

Nieuwe wetgeving allergenen kantines

Vanaf 13 december 2014 zijn horecaondernemers verplicht om allergeneninformatie beschikbaar te hebben. Deze regel is opgenomen in de nieuwe Allergenenwet en geldt ook voor sportkantines. Wat betekent deze nieuwe allergenenwet concreet voor jouw clubhuis?

Voor sportkantines die alleen voorverpakte producten verstrekken verandert er niets. De informatie over allergenen staat namelijk al op de verpakking.

Verstrekken jullie onverpakte producten, zoals tosti’s of snacks uit de frituur? Dan ben je verplicht om gasten op hun verzoek te informeren over de allergenen die voorkomen in dergelijke producten. Zie hier voor de lijst van LTC Spijkenisse.

Allergenenlijst

Wettelijk gezien zijn er twee mogelijkheden: je kunt ervoor kiezen om schriftelijk of elektronisch informatie te verstrekken, bijvoorbeeld via een allergenenlijst. Of je geeft mondeling toelichting. 

Lijst

NOC*NSF heeft een lijst van onverpakte producten opgesteld die veelal worden verkocht in sportkantines waar mogelijk allergenen in zitten. Hang dit overzicht op een zichtbare plek in de keuken of achter de bar op. Op de prijzenlijst achter de bar kan je dan volstaan met het toevoegen van de zinnen: "Heeft u een allergie? Meld het ons."

Vermelde allergenen

Op basis van verpakkingen en/of etiketten die op de ontvangen (tussen)producten staan vermeld, kun je een lijst maken van vermelde allergenen. Hang dit overzicht op een zichtbare plek in de keuken of achter de bar, waar de medewerkers op terug kunnen vallen voor hun informatie. 

Wat zijn allergenen?

Allergenen zijn eiwitten die allergische reacties kunnen opwekken. Voorbeelden van allergenen zijn: glutenbevattende granen, ei, vis, pinda, noten en soja.

Er zijn 14 allergene stoffen :
1. Glutenbevattende granen: tarwe, rogge, gerst, haver, spelt, kamut 2gluten.png
2. Schaaldieren 2schaald.png
3. Eieren 2ei.png
4. Vis 2vis.png
5. Pinda 2pindas.png
6. Soja 2soja.png
7. Melk(inclusief lactose) 2melk.png
8. Noten: amandelen, hazelnoten, walnoten, cashewnoten, pecannoten, paranoten, pistachenoten en macadamianoten 2noten.png
9. Selderij 2selderij.png
10. Mosterd 2mosterd.png
11. Sesamzaad 2sesamsaad.png
12. Zwaveldioxide en sulfiet bij concentraties van meer dan 10 mg SO2 per kilo of liter. 2zwaveldioxid.png
13. Lupine 2lupine.png
14. Weekdieren 2weekdieren.png